Gemma Solsona

Dissabte 18 de novembre, 11:20

Dissabte 18 de novembre, 20:50

Gemma Solsona. Foto: Isabel Wageman

Gemma Solsona Asensio és llicenciada en Comunicació Audiovisual, treballa en màrqueting i publicitat. És també professora d’Escriptura Creativa i Relat i organitza tallers en biblioteques i llibreries. En el 2009 publica el seu primer llibre de relats il·lustrats Valguamar, contes de llocs, amors i difunts en col·laboració amb Tebu Guerra. Des de llavors, en solitari, ha publicat: Miols, amb il·lustracions de Judit García Talavera (2016, Stonberg), Casa volada (2019, Fus), el llibre de relats de terror Blancogramas (2021, InLimbo) i l’homenatge a les bruixes i les fades, de nou amb il·lustracions de Judit García Talavera Brujas blancas, hadas negras (2021, Apache Libros.

En el 2012 gana el concurs literari Vila de Gràcia i és finalista de l’Ana María Matute (el seu relat va ser publicat en La teoria de Polch, d’Ed. Torremozas). En el 2019 gana «Terrorífiques II» i en el 2021, queda finalista en la XXI edició del certamen «Relats en Femení» organitzat per la Biblioteca Sagrada Família. Ha participat en diverses antologies de relat com Ende Interminable (2020, Tinta Porpra), Aquelarre (2021, Fus), Alejandra Pizarnik y sus múltiples voces (2021, Fus), Arquitecturas inquietantes (2022, Eolas), Pena negra (2022, InLimbo) o Ellas, las extrañas (2023, InLimbo). En Llibreria Gigamesh presenta l’espai d’entrevistes a autores de l’insòlit «Un desván propio» i col·labora habitualment amb diverses editorials en la realització de presentacions de llibres, pròlegs i la coordinació d’antologies, entre altres: Vuelo de brujas (2018, Apache Libros), Trastiendas (2019, Stonberg), Donde las hadas no se aventuran (2020, Apache Libros) Ars Moriendi (2020, InLimbo), Lo que cuentan los monstruos (2023, Apache Libros) o el llibre de microrelats il·lustrats per Víctor Escandell sobre el món de la màgia Un mundo en la chistera (2023, Apatxe Llibres).

Ellas, las extrañas (InLimbo)

Ellas, las extreñas és una antologia d’autores espanyoles de l’insòlit que escriuen en els marges, que transiten els límits entre gèneres, que floreixen en les perifèries: en la de ser dona i en la d’habitar un àmbit geogràfic que valora més el que es crea fora que la producció pròpia. En paraules de Beatriz García Guirado: «A Espanya no és que no existisca una tradició, és que ens acomplexa». Amb estos relats weird, fantàstics, de terror, meravellosos, sempre cruels, terribles, inusuals, volem dur a terme una justa reivindicació: la de la seua existència. Narradores que escriuen malgrat el cànon, lliures, elles mateixes, que han vingut al món a pertorbar i a alterar les convencions sobre el que una dona ha d’escriure.

Amb els relats de Cristina Fernández Cubas, Pilar Pedraza, Alicia Sánchez, Pilar Adón, Ángeles Mora Álvarez, Patricia Esteban Erlés, Marian Womack, Izaskun Gracia Quintana, Gemma Solsona Asensio, Ana Martínez Castillo, Sofía Rhei, María Zaragoza, Tamara Romero, Sére Skuld, Isabel del Riu, Elisenda Solsona i Nerea Pallares. Una mostra més que rellevant del panorama del cas estrany espanyol escrit per dones on són totes les que estan, però no estan totes les que són.

«El rar ens fascina. El rar ens repel·leix. El rar no hauria de ser allí. Però està… Que l’última a eixir NO tanque la porta. Encara hi ha més per arribar», del pròleg de Beatriz García Guirado.

Lo que cuentan los monstruos (Apache Libros)

Una antologia que és un homenatge al diferent, el cas estrany, el grotesc. Relats de criatures ciclòpies, espectrals o disseccionades. Roses i cervells vivents, xiquetes-poma i llibres a la recerca de la seua última història. Són només alguns dels éssers als quals l’artista.

Sandra Arteaga ha donat vida i que inspiren a les setze autores (els autèntics monstres d’este llibre) que han col·laborat en un joc literari que combina fantasia, foscor i tendresa.

El mundo en la chistera (Apache Libros)

Quina és la teua expressió màgica favorita? Hocus Pocus, Abracadabra, Badabin Badaboom… Siga com siga, prepara’t i pronuncia-la, en veu alta o entre murmuris, abans d’obrir este llibre que és un homenatge a la màgia i a tots els mons i somnis que poden cabre en una cistella.

Tres autors (Gemma Solsona Asensio, José Luis del Riu i Isabel del Riu) s’uneixen per a contar estes díhuit històries breus que cobren vida a través de les il·lustracions de Víctor Escandell. Trucs que et deixaran sense parla, mags famosos o fabulados, anècdotes que potser van succeir… o no. El real no és el més important, només fa falta creure en l’impossible. I, sobretot, deixar-se portar per la màgia.