FESTIVAL GOLEM FEST 2023 València, 16-19 novembre


D’esquerra a dreta, Miriam Alonso, Luis Zurriaga i Susana Alfonso

«Singularidad», de Luis Zurriaga, guanyador de l’II Concurs de Relat Golem Fest

Luis Zurriaga ha resultat guanyador de l’II Concurs de Relat Golem Fest amb Singularitat. Pel seu bon fer, ha rebut un interessant lot de llibres, gentilesa de les editorials col·laboradores. Enhorabona!


D’esquerra a dreta, Álvaro Aparicio i Eduardo Almiñana

El món del relat

Eduardo Almiñana i Álvaro Aparicio estaran amb nosaltres hui diumenge a les 12.30 per a parlar del món del relat. Des dels grans temes, les composicions perspicaces, el viatge que ha tingut el gènere al llarg del temps fins als nostres dies, com hui dia continua sent un dels més complicats d’assumir i dels quals més ens agraden als devoradors de llibres, d’això i molt més, s’ocuparà esta animada taula.


Pódcast «El Golem en narrativa»

Tindrem també entre les nostres files als més grans del pódcast com són Álvaro Aparicio, Diana Soriano, Carlos Rodríguez-Flores i Carlos Rubio. Amb ells gaudirem d’un tema que ens agrada especialment: Com no! Hui diumenge a les 13.10 a l’Auditori Joan Plaça (Jardí Botànic).


Història del fantàstic

David Roas ha escrit els catorze capítols d’este llibre amb una premissa: la de fer-nos viatjar per l’imaginari espanyol des dels primers anys del modernisme fins al present a través de les seues ficcions. David estarà amb nosaltres el diumenge a les 11.30.


Dos internacionals i el Premi Cervantes 2023, en el Golem Fest


D’esquerra a dreta, Yolanda Camacho i Lola Llatas

Cara a cara

Lola Llatas i Yolanda Camacho protagonitzen un cara a cara de Fosca editorial, sobre llocs que no són el que semblen, persones que tampoc i misteris que només a uns pocs els abelleix traure a la llum… Serà el diumenge 19. No t’ho perdes.


El Golem Fest s’inaugura en gran

Va arribar el dia, hui inaugurem la 5a edició del Golem Fest i ho fem en gran. A les 13.00 obrirà les portes l’exposició: Homenatge a Pascual Enguídanos Usach: 100 anys amb l’escriptor, del dissenyador Juan Miguel Aguilera, comissariada per MacDiego, a la biblioteca Benimaclet-Carola Reig. (C/Francesc Martínez, 32-34). Podreu gaudir d’ella fins al 3 de desembre. I a la vesprada, donarem el tret d’eixida a les 19.00 a l’Auditori Joan Plaça (Jardí Botànic) amb l’estupenda presència de l’escriptor Juan Ramón Biedma, així com d’altres activitats, de les quals estem segures disfurtaréis moltíssim.

Monstres i màgia. Inspiració fantàstica

Per a tractar sobre monstres, màgia i inspiració fantàstica hem convidat al festival a Gemma Solsona, Covadonga González-Pola, José Luis del Río i David Roas. Junts, ens parlaran de les fonts d’inspiració que han creat els seus monstres, conjecturaran sobre com la història ha adaptat la realitat a la ficció a fi de donar forma a criatures i, per descomptat, de tota la màgia que embolica procés semblant.


Presentacions que no et pots perdre

El món de l’insòlit

De l’insòlit saben molt Cristina Fernández Cubas, Ana Martínez Castillo i Gemma Solsona, que porten fascinant-nos amb les seues insòlites històries des que van començar a escriure. El dissabte 18, a les 11.20 ens parlaran de l’antologia que comparteixen Ellas, las extrañas.


IMPORTANT: Se suspén l’acte de Pilar Pedraza per motius de salut

Lamentablement, hem de suspendre l’acte del dissabte 18 a les 11.00 en el Golem Fest sobre La comèdia i l’horror en el qual participava Pilar Pedraza per motius de salut. Començarem a les 11.20. Perdoneu les molèsties. Des d’ací li enviem una forta abraçada amb tot el nostre afecte i li desitgem una ràpida recuperació.

Jaume Balagueró imparteix hui un seminari en La Nau de la Universitat de València

El director de cinema, Jaume Balagueró visitarà hui dimarts, 14 de novembre, a les 19 hores, el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València per a impartir una masterclass en el marc del festival Golem Fest. L’acte, d’entrada lliure fins a completar l’aforament, se celebrarà a l’Aula Magna i comptarà amb la participació d’Adela Cortijo, directora del Servei de Cultura Universitària; Susana Alfonso, directora del Golem Fest i Jesús García Cívico, professor de Filosofia Política i del Dret escriptor.


Mecanismes de la distopia

Crear mecanismes que facen funcionar un gènere que naix amb la premissa de la ruptura del que s’estableix ha de ser tota una aventura. Perquè ens compten, perquè ens impregnen amb els seus processos creatius i ens expliquen com aconsegueixen donar-los sentit i coherència als seus nous mons, rebrem a Diego Sánchez Aguilar amb la seua novel·la Los que escuchan n i a Javier Moreno amb Magnífica desolación el dissabte 18 a les 19.50 de la mà de Jesús García Cívico.


L’obsessió i el mal

També el mal i l’obsessió han inspirat quantitat d’obres de ficció al llarg de la història, és per això que hem volgut acostar-nos al tractament que s’ha fet d’ells recentment de la mà d’Eduardo Moreno Alarcón i Carolina Sarmiento. Ells ens parlaran de les seues novel·les Ojos de vidrio i Vresno, d’Editorial Inlimbo i Pez de Plata respectivament. Serà el dissabte 18 a les 13.25, just abans de la pausa.


‘Thriller’ històric i contemporani fosc

El leitmotiv del thriller en la literatura és tindre al lector en constant suspens. Hem portat al festival a Susana Martín Gijón, que encapçala un parell de llistes de vendes del gènere amb La Babilonia, 1580, i a Miguel Salas, que també té un domini colpidor del mateix i l’última obra del qual és La madre del frío, perquè ens compten d’on els venen a ells eixes ganes de fer-nos patir… No us perdeu la seua intervenció el dissabte 18, a les 12.50 a l’auditori del Botànic.

D’esquerra a dreta, Sére Skuld, Chus Sánchez i Ángela Pinaud

El sobrenatural en la literatura

Sobrenatural ens sembla a nosaltres haver aconseguit reunir tres dones com les que ens acompanyaran el dissabte 18 a les 17.50 a l’auditori del Botànic: ni més ni menys que Ángela Pinaud, amb la seua novel·la Caverna, Chus Sánchez, amb La historia que jamás deseé escribir, i Sére Skuld amb Hechizos y rituales de la bruja del caos.


“Moonlight Books”, la millor literatura en YouTube

“Moonkight Books”, Chelo, es una de esas comunicadoras que puedes escuchar hablando de libros durante horas en su canal de YouTube, aunque también está activa en redes sociales, principalmente Instagram y TikTok. De su trabajo y de tantas otras curiosidades hablaremos el domingo 19 a las 14:10. Ella pondrá el broche final al festival.  


La bogeria i la mort en la literatura

Rosa Montero amb Los peligros de estar cuerda i Miguel Ángel Hernández amb Anoxia ens visitaran en el Golem en una taula molt especial que hem nomenat “La bogeria i la mort en la literatura”. Esta taula, a més, comptarà amb la presència de Marta Querol com a moderadora, que també té una novel·la, El infiltrado, que versa sobre el tema de la mort. Recordeu: dissabte 18 a les 12.05. No us la perdeu.


Raquel Brune, una autora que suma

Hi ha autors que transcendeixen de les pàgines d’un llibre i arriben a altres formats, eixe és el cas de Raquel Brune, autora de Oscura es la noche. Estarem amb ella el diumenge 19 a les 11.00.


Tim Pratt, un escriptor internacional de premi

El divendres 17 a les 19.30 ens visitarà Tim Pratt, escriptor i poeta americà, guanyador de premi Hugo en 2007 pel seu aplaudit compte Sueños imposibles. Tim Pratt té en el seu haver més de vint llibres on s’inclou la sèrie Marla Mason i diverses novel·les de la saga Pathfinder Tales.


De izquierda a derecha, Selene, Iria i Marina

Iria, Selene i Marina ens delectaran amb la seua fantasia

El dissabte 18 a les 18.30 tindrem el plaer de comptar amb una altra taula de luxe. Iria G. Parente, Selene M. Pascual i Marina Tena Tena ens parlaran del món de la fantasia amb l’absolut bon fer que tenen estes tres autores.


Foto: Carrusan

Luis Mateo Díez i el Cervantes 2023

Quan comentem que en el Golem Fest tenim convidats d’excepció no pretenem ser modestes, és que realment tenim la sort de comptar amb grans personatges de les lletres espanyoles. Enguany ens visiten Cristina Fernández Cubas, que, com tots sabeu, acaba d’alçar-se amb el Premi Nacional de les Lletres 2023. Ahir ens arribava a tots la notícia que Luis Mateo Díez ha sigut guardonat amb el Premi Cervantes 2023, que concedeix el Ministeri de Cultura i esport a proposta de l’Associació d’Acadèmies de la Llengua Espanyola. Estarà amb nosaltres el divendres 17 de novembre a les 18.45, a l’auditori Joan Plaza del Botànic.


Més enllà de la ciència-ficció

Amb la presència d’Ana B. NietoEva G. GuerreroTannia R. Tamayo José A. Bonilla en esta taula pretenem fer un pas més cap avant en el món de la Ciència-ficció. Tant Proyecto KarónAsimilaciónEl peso del humo i Purgatorio ens ofereixen, precisament, eixa premissa: altres universos, altres dinàmiques, altres històries que donen una altra volta de rosca a un gènere que, encara que el pot abastar tot, a vegades, va arribar a quedar-se estancat en el clixé. El dissabte 18 de novembre, com a primera proposta de la vesprada (16.30).


Una inauguració de luxe amb Juan Ramón Biedma

Si hi ha algú que sàpia de malediccions en èpoques d’obscurantisme és Juan Ramón Biedma. Queda manifest en la seua novel·la Crisanta (Aliança), on la protagonista rep un encàrrec que no és fútil: un tríptic de Jan Van Eyck ha desaparegut. No et perdes la seua participació en el Golem dijous que ve 16 de novembre, a les 19.00.


Miriam Alonso y Ana G. Herráez

Tallers literaris

Taller Escriure la Nit, impartit per Miriam Alonso el dijous 16 de novembre a les 11.00, i taller L’espurna de la imaginació, estratègies per a despertar la imaginació, impartit per Ana G. Herráez el divendres 17, de 16.30 a 18.00. Totes dues activitats s’impartiran a la Biblioteca Benimaclet Carola-Reig (C/Francesc Martínez, 32-34). Últimes places disponibles!


Autors novells dins del gènere

Què tenen en comú un xic que pot adonar-se de més del que desitjaria, l’evangeli d’una secta postnatural sorgida de l’escena rave valenciana i ser observats en la nit per coses misterioses? Estes tres propostes ens avancen interessants idees sobre la taula redona de Raquel M. Roca, Profeta Digital i Andrea Manfredini que tindrà lloc el divendres 17 de novembre en el marc del Golem Fest, a les 18.00 al Jardí Botànic.


ENTREVISTA: Miguel Salas, autor de «La madre del frío» (Alrevés)

La madre del frío és un thriller que combina la rica tradició de llegendes i mitologia gallega amb una trama negra. Serà presentada en el Golem Fest el dissabte 18 de novembre a les 12.50 a l’Auditori Joan Plaça (Jardí Botànic).


Són la comèdia i l’horror compatibles?

Evidentment. Per a refutar-ho tindrem el plaer de rebre en el Golem Fest a Pilar Pedraza. Per això, t’esperem a l’auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de València el dissabte 18, a les 11.00. L’acte serà presentat per Luis Pérez.


Lucidesa, temors i tensions en la RAE

Ens encanta que autors de la talla de Luis Mateo Díez ens acompanyen en esta edició del festival. Ell, que és membre de la RAE, Premi Nacional de les Lletres i prolífic autor amb un maneig magistral del realisme màgic a este costat de l’atlàntic, del folklore, la tradició i la llegenda, estarà amb nosaltres la vesprada del 17 de novembre a les 18.45 presentat per Miriam Alonso.


Pandèmies i catàstrofes

El dijous 16 a les 19.45 tindrem en el Golem Fest a Sergi Puertas presentat per Ángeles Pavía. Ens parlarà del seu llibre La cepa afgana en Barcelona (Pez de Plata), on conjumina la catàstrofe i la por amb una trama impressionant.


©Peter Knutson

L’escriptor internacional Olivier Truc, al costat de Rosa Montero en el Golem Fest València


GOLEM d’Honor per a Cristina Fernández Cubas, Premi Nacional de les Lletres 2023


Programació GOLEM FEST 2023!


Bases II Premi GOLEM FEST de Relat


Tallers Golem. Apunta’t ja!


Exposició Golem Fest