Divendres 17 de novembre, 20:15
Dissabte 18 de novembre, 12:05
Rosa Montero va nàixer a Madrid. És autora de nombroses novel·les, entre les quals destaquen La hija del Canibal (1997; Premi Primavera de Novel·la), La loca de la casa (2003; premis Què Llegir al millor llibre de l’any, Grinzane Cavour i Roman Primeur), Historia del rey transparente (2005; premis Què Llegir al millor llibre de l’any i Mandarache), Instrucciones para salvar el mundo (2008; Premi dels Lectors del Festival de Cognac), La ridícula idea de no volver a verte (2013; Premi de la Crítica de Madrid), La carne (2016), La buena suerte (2020) i El peligro de estar cuerda (2022). També ha rebut el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles (2017) i la medalla d’or al mèrit en les Belles arts (2022), entre altres, i la seua obra està traduïda a més de vint idiomes.

La desconocida (Alfaguara)
La desconeguda, o L’inconnue du port, és un exercici d’escriptura a quatre mans. La seua estructura consta de huit capítols escrits de manera alterna per Rosa Montero (els imparells) i Olivier Truc (els parells), construint el relat a partir del que ha escrit prèviament el seu col·lega. La iniciativa part del prestigiós festival de novel·la negra i policíaca Quais du Polar, amb seu a Lió, en el marc del programa Polar à 4 mains, que ja ha promogut una col·laboració franc-romanesa i una altra francoalemanya.
Ara és el torn d’Espanya. Amb la idea de contribuir al millor enteniment mutu entre tots dos països, un protagonista francés i una altra espanyola evoquen els carrers de Barcelona i Lió, dues ciutats amb caràcters agermanats que són, també, protagonistes de la història. Acompanyats en el trajecte pels traductors Myriam Chirousse i Juan Carlos Durán, Rosa Montero i Olivier Truc signen una novel·la repleta de suspicàcia i acció, que simultàniament publiquen l’editorial Points, a França, i Alfaguara, a Espanya.

El peligro de estar cuerda (Seix Barral)
Una apassionada defensa del valor de ser diferent.
Partint de la seua experiència personal i de la lectura de nombrosos llibres de psicologia, neurociència, literatura i memòries de grans autors de diferents disciplines creatives, Rosa Montero ens ofereix un estudi apassionant sobre els vincles entre la creativitat i la inestabilitat mental. I ho fa compartint amb el lector nombroses curiositats sorprenents sobre com funciona el nostre cervell en crear, esmicolant tots els aspectes que influeixen en la creativitat, i muntant-los davant els ulls del lector mentre escriu, com un detectiu disposat a resoldre les peces disperses d’una investigació.
Assaig i ficció es donen la mà en esta exploració sobre els vincles entre la creativitat i la bogeria, i així el lector assistirà en directe al mateix procés de la creació, descobrirà la teoria de “la tempesta perfecta”, això és, que en l’esclat creatiu conflueixen una sèrie de factors irrepetibles, químics i situacionals, i compartirà l’experiència personal de com Rosa Montero va viure en directe, i durant anys, molt prop de la bogeria.
El perill d’estar entenimentada parla que “les fades” ens donen un do, i ens fan pagar un preu per ell; els normals no paguem eixe dur preu, però correm el risc de morir de tedi, en lloc de morir d’amor. «Com en tot, la clau està en l’equilibri entre el percentatge de desagafe i el de sentiment, a aconseguir una certa harmonia entre el jo que pateix i el jo que controla», diu la mateixa autora.