RAFA FONTERIZ

RAFA FONTERIZ
RAFA FONTERIZ – GOLEM FEST 2019

València, 1961.

Com molts altres xiquets de la seua generació creix envoltat de còmics, aprenent a llegir amb ells i a voler-los fins al punt de triar-los com a forma d’expressió futura. El descobriment d’Alex Raymond li dirigeix de manera irremeiable. Dibuixar es converteix en una cosa normal, i fins a necessari, i una vegada finalitzats els seus estudis enfoca la seua habilitat per al dibuix al món de la publicitat i compagina el fet de guanyar diners amb el de fer còmics per a fanzines i prozines locals.

La situació no dura molt, a penes un parell d’anys, ja que Fonteriz abandona progressivament el món de la publicitat i el disseny gràfic per a centrar el seu temps exclusivament en la historieta.

Després de crear diverses sèries d’aventures per a la revista valenciana “Camacuc”, fa el salt al mercat internacional amb la sèrie eròtica “X-Women”, paròdia de super herois que veu la llum en la revista “Kiss Comix” d’editorial “La Cúpula”. Publicada no sols a Espanya sinó en diversos països com els Estats Units, França, Holanda o Alemanya entre altres, suposa la seua primera incursió en mercats forans. Després d’aquesta obra s’embarca en una sèrie de ciència-ficció publicada en la veterana revista “L’Escurçó”, en ella es pot veure la que probablement és la primera sèrie d’historieta acolorida infogràficament del nostre país, es tracta de “Efecte Dominó”, que recentment va veure la llum en una nova i ampliada versió, aquesta vegada en blanc i negre i amb un nou tractament gràfic.

Després de l’experiència en “L’Escurçó” la filial britànica de la poderosa “Marvel” truca a la seua porta i ho té ocupat durant un parell d’anys. D’aqueix temps només veu la llum pública la sèrie “Nocturne”.

Després d’alguns treballs per encàrrec per al mercat britànic, Fonteriz torna a Espanya amb diversos treballs: “Ibèria Inc”, amb Rafael Marín i Carlos Pacheco, un univers de super herois espanyols publicat per “Planeta”; “Històries de sexe i estil”, un exercici d’homenatges i canvis de registre gràfic, per a la revista “Eros” d’editorial “Dolmen”; “Avatar”, sèrie de ciència-ficció en tres àlbums amb guions de l’escriptor Juan Miguel Aguilera, per a “Saf còmics”; novament per a “Eros” produeix les sèries eròtiques “El somni de la raó”, “Caçadora de relíquies” o el retorn de les “X-Women”, més tard “El Costat Salvatge” per a “Diàbolo Edicions” i “Le Meilleur Job du Monde” amb guió de Christophe Bec, per a l’editorial francesa “Soleil”. Actualment treballa en el tom 5 de la col·lecció “ROMA”, amb guió de Laurent Moënard, també per a li editorial “Soleil”.

Malgrat ser autodidacta, Fonteriz posseeix una sòlida base de dibuix, procliu al naturalisme dels seus vells mestres. És característic el seu traç minuciós i elegant, alguna cosa que no li impedeix virar a un registre més solt i vibrant quan el considera oportú (“Efecte Dominó”, “El Somni de la raó”,”El Costat Salvatge”) el seu prodigiós domini de l’entintat li permet canviar el seu acabat amb facilitat, ja siga per raons expressives, com en els casos citats, com per un joc de referències (“Històries de sexe i estil”). La plàstica del seu dibuix li permet també afrontar històries de diferents gèneres que van des dels superherois fins al gènere negre, passant per l’eròtic, l’aventura o la ciència-ficció. Narrador subtil i meticulós dedica quasi tant esforç al plantejament de la història com a la realització de les planxes.

Diumenge 24 de Novembre 13’30 h. Mesa sobre CÒMIC DE FANTASIA, TERROR I CIÈNCIA-FICCIÓ, amb Rafael Fonteriz, Paco Zarco i Laura Pérez. Presenta Rika Engra. Sala d’actes. 45’.

Resumen
Evento
Mesa sobre CÓMIC DE FANTASÍA, TERROR Y CIENCIA FICCIÓN
Lugar
Centre Cultural de la Petxina, Passeig de la Petxina 42,Vàlencia,-46008
Comienza
24/11/2019
Finaliza
24/11/2019
Descripción
Diumenge 24 de Novembre 13’30 h. Amb Rafael Fonteriz, Paco Zarco i Laura Pérez. Presenta Rika Engra. Sala d'actes. 45’.