Pedro Porcel

Dijous 16 de novembre, 20:25

Pedro Porcel, historiador de mitografies urbanes, porta més de quatre dècades navegant per les extenses mars de la cultura de masses. Sempre sense eixir de tals aigües, ha dirigit editorials, col·laborat en diversos mitjans de premsa, impartit conferències i seminaris universitaris, comissariat exposicions, exercit de documentalista en programes televisius i escrit llibres, amb el propòsit de cartografiar el territori infinit de la ficció popular.

Ha signat en solitari llibres com a Clásicos en Jauja, premi Romano Calizzi al millor estudi teòric, Tragados por el abismo. La historieta de aventuras en España, que li valdria el XXXV Premi Diari d’Avisos, Superhombres Ibéricos y Cine de terror 1930-1939. Riendo en la oscuridad, premi FantastiCS, publicat en Congost. Coautor de Karpa i Historia del cómic valenciano, les seues col·laboracions s’estenen a molts altres títols, entre ells Bolsilibro & Cinema Bis, les antologies sobre el cinema fantàstic espanyol, britànic i italià editades per la revista Quatermass, o els llibres Cine Pulp, Shock TV i Weird Western, publicats per Cinefania. Revistes heterodoxes com 2000 Maníacos, l’argentina Cineficción o Mondo Brutto són altres tants llocs on ha trobat acomodament durador i confortable.

Durant més de sis anys el seu refugi en la xarxa ha sigut la pàgina El Desván del Abuelito, espai de referència on ha donat a conéixer el patrimoni cultural més recòndit i assenyalat de les primeres dècades del segle XX.

 www.desfiladeroediciones.com

Viñetas infernales. Cien años de cómic de terror (Desfiladero Ediciones)

El primer llibre que aborda la història del còmic de terror a Espanya. Analitza des dels seus inicis al començament del segle XX fins a l’actualitat, amb especial deteniment en l’Edat d’Or dels anys 70 i 80: les revistes, els dibuixants, els personatges emblemàtics, etc. Profusament il·lustrat i amb diversos plecs a tot color, un nou llibre de Pedro Porcel, un dels màxims especialistes en còmic espanyol.

Més de quatre-centes pàgines profusament il·lustrades on s’analitzen detalladament totes les historietes, les sèries, els autors, les revistes: Dossier Negro, Creepy, Vampus o Vampirella, però també Inspector Dan, Don Tito, SOS, Lucifera o les modernes novel·les gràfiques. Tot quant ha donat de sí el gènere en la vinyeta espanyola de mà de centenars de noms tant recordats i celebrats com injustament oblidats.

«Porcel ens contagia en este llibre el seu afectuós entusiasme pels còmics, traçant alguna cosa que és molt més que una simple mostra d’erudició o nero historiar de la cultura popular: una crònica alternativa, sociopolítica, estètica, artística i fins a econòmica i moral de l’Espanya del segle XX», Jesús Palacios, del pròleg