PACO ROCA

Paco Roca
Paco Roca – GOLEM FEST 2019

Paco Roca (València, 1969) es considera un d’aqueixos privilegiats que ha aconseguit viure del seu somni infantil. Des de xicotet volia treballar dibuixant i en l’actualitat compagina la il·lustració amb el còmic.

Com a il·lustrador he fet tot tipus de treballs, des de publicitaris a editorials passant també pel món de la premsa, en el qual he publicat entre altres llocs en el suplement cultural Babelia i El Setmanal d’El País, Les Províncies, Correguera della Sàrria o Süddeutsche Zeitung Magazin.

Quant al còmic, va començar publicant en la revista espanyola L’Escurçó. A aquestes col·laboracions van seguir els àlbums: GOG (La Cúpula, 2000); El Joc Lúgubre (2008) una visió personal del pintor surrealista Salvador Dalí; Fills de la Alambra (2007), història d’aventures sobre un pintor del romanticisme francés del segle XIX que visita la Alambra; El Faro (2004) una història amb la Guerra Civil com a teló de fons i premiada al Millor Guió realista pel Diari d’Avisos de Tenerife, el degà dels premis de còmic que s’atorguen a Espanya; Arrugues (2007), que tracta sobre l’Alzheimer, la vellesa i la soledat i que entre altres premis ha aconseguit el de Millor Àlbum i Millor Guió en el Festival de Còmic de Barcelona, El Premi Nacional de Còmic i els premis al Millor Àlbum en els festivals de Lucca i Roma; Les Calles d’Arena (2008), treball que tracta sobre la destinació i l’absurda societat en la qual vivim; Emotional World Tour (2009), diari de la creació d’Arrugues; L’hivern del dibuixant (2010), història que recrea la vida dels dibuixants de còmics a l’Espanya franquista i que ha obtingut el premi de Diari Avisos de Tenerife, el Premi al Millor Guió i Millor Obra Espanyola del Saló del còmic de Barcelona i Millor Obra i Millor Guió en Expocómic; Memòries d’un home en pijama (2011), recopilació de les pàgines dominicals aparegudes en el periòdic Les Províncies; La Metamorfosi (2011), llibre il·lustrat dels relats curts de Franz Kafka; Els solcs de l’atzar (2013), història sobre els republicans espanyols que van alliberar París en la IIGM, guardonat amb el Premi al Millor Còmic per les llibreries especialitzades, Millor Obra en el Festival de Roma, Millor Obra Espanyola en el Saló del Còmic de Barcelona, premi de la Crítica 2014 a la Millor Obra Nacional i al Millor Guionista Nacional i finalista al Premi “Llibre de l’Any” concedit pel Gremi de Llibreters de Madrid; Vinyetes de vida (2014) un llibre col·laboratiu d’Oxfam Intermón amb diversos autors de còmics en defensa de la Cooperació Espanyola; Aventures d’un home en pijama (2014) que recopila les meues pàgines publicades en ‘El País Setmanal’ i La casa (2015) que ha sigut guardonat amb el Premi al Millor Còmic del 2015 per les llibreries especialitzades. Altres reconeixements molt importants que ha rebut són el Premi a tota una Trajectòria, Romics D’or, que li van donar a Roma o haver sigut reconegut com a Fill Predilecte de la ciutat de València en 2014.

Paco Roca
Paco Roca

Quant al món expositiu, en 2011 es va realitzar una retrospectiva del seu treball anomenada Dibuixant ambulant en el museu MuVIM de València. Aquesta recapitulació de la seua obra gràfica ha estat exposada en diversos llocs d’Espanya: a Zamora a la Biblioteca Pública (2013), en Santa Coloma en el Centre d’Art Ca Sisteré (2013), a Bilbao en la Mediateka de la Alhondiga (2014), a Madrid en la Fundació Telefònica (2015) i a Palència en el Museu de Palència (2016). També la seua obra Els solcs de l’atzar (2013) ha tingut la seua pròpia exposició que ha mostrat a València en Les Naus de València (2014) i a Saragossa en el Centre Joaquín Roncal (2014). Finalment, a nivell nacional la seua obra més excitant s’ha exhibit en l’exposició Dibuixant Exxxcitante a València en La Galeria Mr Pink (2013). Però la seua trajectòria com a autor de còmics i il·lustrador, també s’ha vist representada a Europa, a Itàlia, en L’Institut Cervantes de Nàpols amb La Mostra di Paco Roca durant l’any 2016.

Altres arts i facetes amb les quals es relaciona són per exemple el cinema. Ha col·laborat com a guionista i dissenyador de personatges en l’adaptació al cinema de la seua novel·la gràfica Arrugues, per la qual ha rebut el Goya al Millor Guió adaptat, Mestre Mateo a la Millor Direcció Artística i Millor guió. La pel·lícula s’ha estrenat en diferents països. En l’estiu del 2014 es va estrenar als EUA amb les veus de grans actors com Martin Sean. A més durant el 2017 finalitzarà el rodatge i s’ha estrenat Memòries d’un home en pijama, la pel·lícula, que compta amb Raúl Arévalo com a protagonista.

Per a la televisió ha fet sketch, capçaleres per a alguns programes i campanyes solidàries.

En la ràdio col·labora totes les setmanes des de fa anys en una tertúlia radiofònica, en l’actualitat en el programa del locutor valencià Ramón Palomar i també participava en No és un dia qualsevol amb Pepa Fernández en Ràdio Nacional d’Espanya (RNE).

En els últims anys no per a de viatjar impartint tallers i donant xarrades sobre el seu treball en llocs com Santo Domingo, Mèxic DF, París, Roma, Washington, Sant Joan de Puerto Rico, Hèlsinki, Tòquio, Manchester, Edimburg, Mantova, Praga, Verona, Pozoblanco, La Pobla…

I, per si no fos prou, encara busca temps per a col·laborar amb organitzacions no governamentals i altres associacions civils.

Amb la Creu Roja en 2011 va col·laborar amb la seua campanya Et correspon. Ens correspon.

Amb Oxfam Intermón i Vinyetes de Vida (2014) amb Farmamundi en la seua campanya de postals Nadalenques (2014) amb Amnistia internacional i Il·lustrar la llibertat (2015) i amb Greenpeace amb la seua campanya Il·lustradors per l’Àrtic en 2016.

EXPOSICIÓ «SOL CÒMICS» DE PACO ROCA

DILLUNS 18 DE NOVEMBRE Al DIVENDRES 29 NOVEMBRE – GRATUÏT

(BIBLIOTECA MUNICIPAL DE RUZAFA NOVA Al-RUSSAFI / C/ POETA Al-RUSSAFI 2-4, 46006 VALÈNCIA).

INAUGURACIÓ: DILLUNS 18 A les 19’30h amb PACO ROCA i el comissari de l’exposició MAC DIEGO.

EXPOSICIÓN «SOLO TEBEOS» DE PACO ROCA
CARTEL EXPOSICIÓN «SOLO TEBEOS» DE PACO ROCA