Miguel Salas

Dissabte 18 de novembre, 12:50

Miguel Salas

Miguel Salas Díaz té 45 anys i és part ferrolano i part madrileny. Ha sigut professor universitari a Itàlia, la Xina i Taiwan abans de tornar als seus orígens: ara es dedica a l’ensenyament secundari en un col·legi de Madrid i en la universitat, on fa classes de llengua i literatura espanyoles.

He publicat diversos llibres: dos poemaris (La Luz, Premi d’Art Jove de la Comunitat de Madrid, i Las almas nómadas, Premi Hiperión), un àlbum infantil (Tonino, en l’editorial OQO), una novel·la (Ni temeré a las fieras, en Salto de Página), una recopilació de les columnes que va escriure per a La Veu de Galicia sobre Taiwan (Estació de Oriente, Ediciones Catay), i un assaig sobre educació i lectura ((En) plan lector, Plataforma) entre altres. És col·laborador en diferents podcasts com El Libro Rojo o La escóbula de la brújula; allí parla de literatura, tradicions i simbologia, i llig, a més, les seues històries bífides.

La madre del frío (Alrevés)

Qualsevol és capaç de veure que el costat dret del cos de Xan Borrasca està paralitzat; el que molt pocs saben és que l’accident que el va deixar hemiplègic en la seua infància li va atorgar també poders sobrenaturals que van acabar per convertir-li en un personatge fosc i violent i per arruïnar-li la vida a ell i als seus sers estimats. Per això va abandonar el seu treball com a investigador de casos paranormals: durant els últims temps ha portat una existència senzilla i avorrida en Ensabonades, un llogaret de la costa gallega, en companyia de Quitrà, la seua rabosa negra.

Un matí, Irene, la seua antiga companya d’investigació, ho crida per a explicar-li que, a la famosa actriu Marta Castro li han arrancat el cor i han introduït en el seu lloc un ocellet viu. La detectiva sospita que podria haver-hi forces sobrenaturals involucrades en el crim. Xan acudeix en el seu auxili carregat d’objeccions, però abans d’adonar-se està ficat fins al coll en una arriscada i vertiginosa cerca contrarellotge. Raons de pes li fan sospitar que la mort de Marta Castro està relacionada directament amb el cas que, anys arrere, quasi acaba amb ell: un terrible crim d’odi que algú va aconseguir disfressar de suïcide. Potser seguir la pista li porte, per fi, a enfrontar-se cara a cara amb els responsables, i puga fer justícia d’una vegada per sempre.

El que Borrasca no sospita és que el rastre dels repugnants assassinats el conduirà, a més, a topar-se de cara amb un immens i tenebrós poder i amb els secrets més foscos de la seua família: un laberint en el centre del qual està Juana Dientes, la seua àvia, una meiga llegendària que va desaparéixer en circumstàncies molt estranyes, més de mig segle arrere. El cas en el qual s’ha implicat pot costar-los la vida –i potser l’ànima– a ell i als seus sers estimats.