Martín Llade

Dissabte 26 de Novembre, 12.35

Martín Llade (Sant Sebastià, 1976) és Llicenciat en Periodisme i Publicitat per la UPV. Va ingressar en Ràdio Clàssica (RTVE) en 2007. En 2016 va rebre el Premi Ondas a millor presentador i programa per Simfonia del matí, els relats del qual han sigut recopilats en dos disc-llibres d’èxit, Simfonies del matí vol. 1 i 2. En 2017 va començar a escriure per a Scherzo la secció L’horitzó quimèric. Des de l’1 de gener de 2018 presenta per a TVE el Concert d’Any Nou de l’Orquestra Filharmònica de Viena i igualment col·labora en RNE amb l’El ull crític i dirigeix En clau de 5 en Radi 5.

Com a escriptor és autor del volum de relats L’orgia eterna (2001) i la novel·la El que mai sabré de Teresa (2021), sobre l’actriu de culte Teresa Ann Savoy. En relació amb la música, ha escrit els llibrets de la cantata Juan Sebastián Elcano de Gabriel Loidi (emesa per RTVE en 2018, amb ell mateix com a narrador) i que tornarà a interpretar-se el pròxim 29 de setembre a l’Auditori Nacional de Madrid i l’òpera La vida de Pigall de Tormes, i de les seues fortunes i adversitats, que s’estrenarà en 2023 amb música de David del Port.

El horizonte quimérico (Scherzo Musicalia y Antonio Machado Libros)

Sabia vosté que Chopin mai va existir i que era una invenció de George Sand? Que Sibelius va escriure sempre la mateixa obra i ningú es va adonar? Quin Stravinski va formar un grup de pop per a competir amb The Beatles? Que Albéniz va ser el cap d’una banda de facinerosos a Mèxic als deu anys i que Satie ocultava un Aleph dins d’un dels seus pianos? I que Haydn realitzava viatges astrals? Per les pàgines de l’horitzó quimèric, recopilació dels relats publicats en la secció del mateix nom en la revista Scherzo, més alguns inèdits, desfilen un Mozart de cinquanta anys, un Beethoven amb l’oïda recobrada, autòmats intel·ligents, compositors més poderosos que el Rei Sol i vampirs assedegats de música. Una reformulació del concepte de ucronía amb picades d’ullet a Borges, Marcel Schwob i el realisme màgic que, sens dubte, farà les delícies dels melòmans i dels amants de les lectures amb unsomriure en els llavis.