Juan Ramón Biedma

Dijous 16 de novembre, 19:00

Juan Ramón Biedma

Juan Ramón Biedma naix a Sevilla, estudia Dret, i es dedica durant anys a la gestió d’emergències, activitat que ha compartit amb la d’editor, locutor de ràdio, guionista, crític cinematogràfic i professor de narrativa, així com amb la col·laboració en diverses publicacions i antologies —La llista negra, Aquelarre, Frankenstein resuturat, Assassinats profilàctics, Lava negra, Autofòbia

El manuscrit de Déu (Ediciones B) suposa el seu debut en el camp de la novel·la, iniciant una trajectòria que es veuria continuada amb L’espill del monstre (Ediciones B) i L’imant i la brúixola (Ediciones B). Els seus següents treballs van ser L’efecte Transsilvània (Roca Editorial) i la novel·la gràfica Riven. La ciutat observatori (Ediciones B). Al juny del 2010 publica El fum en la botella (Salto de Página). Al febrer del 2011, apareix Antiresurrecció (Ediciones Dolmen). 2015 és l’any dels teus magnífics ulls venjatius quan tot ha passat. Al febrer de 2016 publica la seua nova novel·la en la col·lecció de narrativa d’Editorial Versàtil: La pluja en la Masmorra. I en el 2017 es reedita Els teus magnífics ulls… per Ediciones B sota el títol Londres, 1891. En 2018 publica Autofòbia, una antologia dels relats que ha publicat fins a eixe moment. El so del teu cabell la publica Alianza Editorial en 2020. Al gener del 2023, també publicada per Alianza Editorial, apareix Crisanta, la seua nova novel·la.

Entre els seus guardons destaquen el Premi NOVELPOL a la millor novel·la policíaca del 2007 (L’imant i la brúixola); Crucedecables a la millor novel·la policíaca del 2007 (L’imant i la brúixola); Hammett a la millor novel·la policíaca del 2007 (L’imant i la brúixola); Premi Especial de la Direcció de la Setmana Negra (El fum en la botella); La Gangsterera a la millor novel·la policíaca del 2010 (El fum en la botella); NOVELPOL a la millor novel·la policíaca del 2010 (El fum en la botella); Diputació De València De Novel·la Negra 2014 (Els teus magnífics ulls venjatius quan tot ha passat); Premi al Millor vilà de novel·la concedit en 2015 durant la trobada literària J.A.R. (Els teus magnífics ulls venjatius quan tot ha passat); Sheridan Le Fanu atorgat per la Setmana Gòtica de Madrid al conjunt de la seua obra; Unicaja de Novel·la Fernando Quiñones (El so del teu cabell); i NOVELPOL a la millor novel·la policíaca del 2020 (El so del teu cabell).

Les seues obres han sigut traduïdes fins ara al portugués, grec, alemany, rus i turc. Més informació en www.juanramonbiedma.es.

Crisanda (Alianza Editorial)

Crisanta, la seua última novel·la, és un thriller impecable al mateix temps que un conte de fantasmes durant la Guerra Civil, que naix de la trobada entre les històries marginals del cinema dels anys trenta, l’enigmàtic aire de les societats esotèriques britàniques del XIX i la reconstrucció de la rereguarda sevillana.

Sevilla, octubre de 1936. Crisanta rep un encàrrec perillós. Ha desaparegut, enmig dels pillatges, un tríptic del segle XV de Jan Van Eyck. Si ho localitza i ho entrega, l’ajudaran a eixir del país. Sap que no hi ha lloc per a ella a l’Espanya sepultada per l’obscurantisme, i accepta, a pesar que els seus instruments d’endevinació li hagen desaconsellat participar en aquella empresa. Diuen que el tríptic va atraure el desastre sobre els seus profanadors, però ella no es deixa amedrentrar per les malediccions.