José Carlos Somoza

Dissabte 26 de Novembre, 19.20

www.crausfotografia.com

José Carlos Somoza (l’Havana, 1959) és considerat un dels renovadors de la literatura de misteri en castellà. Ha publicat, entre altres, les novel·les Silenci de Blanca (premie El Somriure Vertical 1996), Dafne esvaïda (finalista del Nadal 2000), La caverna de les idees (premi Gold Dagger 2002 a la millor novel·la de suspens a Anglaterra), Clara i la penombra (premi Fernando Lara 2001, premi Dashiell Hammett 2002), La dama número tretze (2003, portada al cinema pel director Jaume Balagueró), La caixa d’ivori (2004), Ziga-zaga (2006, finalista del John W. Campbell Memorial als EUA), La clau de l’abisme (2008, premie Ciutat de Torrevieja), L’esquer (2010), Tetrammeron (2012) i Estudi en negre (Espasa, 2019). També és autor de contes i teatre radiofònic (Llagostes, 1994) i escènic (Miguel Will, 1997, premi Cervantes de Teatre). La seua obra ha sigut traduïda a més de trenta idiomes.

El signo de los diez (Espasa). Golem d’Honor 2022

Anglaterra, 1882: un món on els teatres han pres una forma perversa, els bojos i cecs poden descobrir la veritat i els somnis poden matar.

A la residència Clarendon per a pacients mentals, en Portsmouth, on es troba ingressat el senyor X, arriba de visita el seu vell amic el reverend Charles Dogdson. Ningú més sap allí que el nouvingut és Lewis Carroll, creador d’Alicia al País de les Meravelles. Ha anat amb l’esperança de posar fi al turment dels estranys malsons profètics que l’afligeixen cada nit, protagonitzades pels personatges de les seues històries, en els quals un misteriós i retorçat “Barreter Boig” li anuncia que morirà.

El senyor X, a cura d’Anne, la seua infermera personal i narradora de la història, intentarà ajudar-ho, i per a aconseguir el seu capellà demanarà la col·laboració d’un famós metge alienista, Owen Corridge, estratagema a la qual dona la seua aprovació el director de la clínica, el senyor Ponsonby. Aquest posa a la seua disposició el soterrani del sanatori perquè es munte l’escenari necessari per a un “teatre mental”: una representació teatral molt especial en la qual el pacient es veu enfrontat a les seues pors i pot superar-los.

No obstant això, les morts anunciades en els malsons de Dodgson comencen a complir-se de manera esborronadora, revelant el seu possible vincle amb una macabra secta anomenada “els Deu” que, temps arrere i mitjançant un joc pervers, es cobrava la vida dels captaires de Portsmouth, i a la qual el senyor X va infligir una derrota inoblidable.