Javier Moreno

Dissabte 18 de novembre, 19:50

Javier Moreno

Javier Moreno (Múrcia, 1972) és llicenciat en Matemàtiques i Literatura Comparada. És autor, entre altres llibres, dels poemaris Talls publicitaris (Premi Nacional de poesia Miguel Hernández) i Acabat en diamant (Premi Internacional de poesia La Garúa), de les col·leccions de relats Atractores Estranys i Un passeig per la desgràcia aliena, de les novel·les Clic, Ànima, 2020, Esdeveniment, Null Island i Omega, i de l’assaig L’home transparent, com el món real va acabar convertit en big data.

Magnífica desolación (Candaya)

Magnífica desolación reuneix quatre contes llargs amb una temàtica comuna: la persecució de personatges reals o imaginaris. “Pentimento” narra l’estada d’un escriptor en una cabanya de fusta. Allí viurà envoltat d’un paisatge muntanyenc molt similar al que embolica als personatges de la seua última novel·la. L’escriptor recrea escenes de la seua obra i, en fer-lo, descobreix la imperfecció d’esta. La realitat i la ficció s’entremesclen i es disputen el protagonisme del relat.

En “Els regnes de l’irreal” un escriptor viatja a Chicago per a investigar la improbable relació entre dues outsiders de l’art que van viure en eixa ciutat: la fotògrafa Vivian Maier i l’escriptor i artista plàstic Henry Darger.
“Magreb” ens submergeix en una espiral narrativa entorn de la trobada d’un home i una dona en un hotel de Marràqueix. L’escena es repeteix sempre similar i no obstant això sempre diferent, constatant tal vegada que la memòria s’imbrica amb la ficció i que els nostres records no són sinó una espècie de –bona o mala– literatura. Finalment, en “El cel de Madrid”, un professor universitari viu una vida escindida entre el món real, al costat de la seua esposa i les seues dues filles, i AltLife, un món virtual on es recrea i prossegueix l’aventura amorosa interrompuda amb una antiga alumna.