Edmundo Paz Soldán

DIUMENGE 7 DE NOVEMBRE A les 13’30 H

Edmundo Paz Soldán

Edmundo Paz Soldán (Cochabamba, Bolívia, 1967) és professor de Literatura Llatinoamericana en la Universitat de Cornell. És autor de més de deu novel·les, entre elles Riu fugitiu (1998), La matèria del desig (2001), Palacio cremat (2006), Nord (2011), Iris (2014) i Els dies de la pesta (2017); i dels llibres de contes Les màscares del no-res (1990), Desaparicions (1994), Amores imperfectes (1998), Billie Ruth (Editorial Pàgines d’Espuma, 2012) i Les visions (2016). Ha coeditat els llibres: Es parla espanyol (2000) i Bolaño salvatge (2008). Les seues obres han sigut traduïdes a deu idiomes i ha rebut nombrosos premis, entre els quals destaca el Juan Rulfo de conte (1997) i el Nacional de Novel·la a Bolívia (2002).

la vía del futuro

La via del futur (Pàgines d’Espuma)

QUAN LA LITERATURA ÉS BLACK MIRROR

Acabarà l’ésser humà adorant a les màquines? Tindran les màquines dretes? Com s’està transformant el paisatge interior de les persones davant la transformació del paisatge exterior poblat per la intel·ligència artificial? En La via del futur Edmundo Paz Soldán, una de les referències ineludibles de l’actual literatura llatinoamericana, explora les pertorbadores i laberíntiques relacions de l’ésser humà amb la intel·ligència artificial: tot un viatge insòlit que obri les portes del possible a un futur que ja és ací.

Així, a través d’una Església la divinitat de la qual és la Intel·ligència Artificial, comunitats de treball dirigides per un holograma, albiraments d’ovnis, androides de companyia, astronautes sense memòria i drogues que et transporten a una altra dimensió, Paz Soldán mira de front aquest món inquietant poblat de preguntes en huit contes independents però relacionats entre si, com a planetes d’una mateixa galàxia.

La ciència-ficció de la via del futur dialoga amb la literatura fantàstica i el gòtic. Ací hi ha personatges atribolats que tracten de trobar el seu lloc enmig d’un paisatge en el qual no sabem si les màquines estan pensant una cosa diferent al que els seus creadors les van fer pensar o si són, fins i tot, capaços de somiar. Amb la seua indagació en l’impacte de les noves tecnologies en la vida quotidiana i la seua capacitat per a convocar al cas estrany, aquest llibre és imprescindible per a addictes a sèries com Black Mirror o als mons de Stanislaw Lem, J. G. Ballard, Brian Evenson i Caitlin Kiernan.